Thursday, April 11, 2013

NOV AIIMS 2012 COMMUNITY MEDICINE



1.  Sampling schools then sections then students
a.       Stratified sampling
b.       Simple random sampling
c.       Cluster sampling
d.      Multistage sampling
Answer: (D) Multistage sampling

2.  Transition from increased prevalence of infectious pandemic diseases to manmade disease
a.       Paradoxic transition
b.      Reversal of transition
c.       Epidemiological transition
d.      Demographic transition
Answer. (C) Epidemiological transition

3.  Mass chemoprophylaxis is not given for one of the following
a.       Lymphatic filariasis
b.      Plague
c.       Vit A deficiency
d.      Scabies
Answer. (D)Scabies
4.  District population 10lac,with under-16 are 30%,prevalence of blindness is 0.8/1000 of under-16 population. Calculate no. of blind under-16?
a.       240
b.      2400               
c.       24000
d.      240000
Answer. (a) 240

5.  True regarding tetanus except
a.       Tetanus  no use if previous unimmunized
b.      Herd immunity present           
c.       Can’t be eradicated     
d.      Elimination is less than 1 case per 1000 births
Answer. (B) herd immunity present 
6.  Current percent of Indian GDP spent on health?
a.       1.2
b.      2
c.       10
d.      15
Answer. (B) 2
7.  BIRADS  
a.       Breast Imaging Reporting and Data System
b.      Best Imaging Reporting and Data System
c.       Brain Imaging Reporting and data system
d.      ?
Answer. (a) Breast Imaging Reporting and Data System

8.  Which of the following is the least likely cause of neonatal mortality in India:
a.       Prematurity
b.      Infection
c.       Birth asphyxia
d.      Congenital anomalies
Answer. (D)  Congenital anomalies 
9.  Population of 5000. 500 are already myopic on January 1, 2011. no. of new myopic cases till December 31,2011 is 90.Calculate incidence
a.       0.018
b.      0.02
c.       0.05
Answer. (B) 0.02
10.  Current cancer patient in India reported annually
a.       0.5 million
b.      1 million
c.       5 million
d.      10 million
Answer. (B) 1 million 
11.  In a certain population, there were 4050 births in the last one year. There were 50 still births. 50 infants died within 7 days whereas 150 died within the first 28 days. What is the Neontatal mortality rate?
a.       50
b.      62.5
c.       12.5
d.      49.4
Answer: (A) 50
12.  Which is a MDG
a.       Reduce by 2/3rd,the under five mortality by year 1990-2015
b.      Half the prevalence of HIV-AIDS by 2015
c.       Reduce maternal mortality by 50%
d.      Combat PEM & Diarrhoea
Answer: (a) Reduce by 2/3rd,the under five mortality by year 1990-2015

13.  Trachoma screening age
a.       0- 5 years
b.      5 – 15
c.       5 -10
d.      1 to9 years                  
Answer. (d) 1 to 9 years
14.  NPCDCS
a.       Seperate centre for stroke, DM,
b.      Implementation in some 5 states over 10 district
c.       CHC has facilities for diagnosis and treatment of CVD, Diabetes
Answer. (C) CHC has facilities for diagnosis and treatment of CVD, Diabetes
15.  Rashtriya Suraksa Bima Yojna
a.       Applies to BPL only
b.      30000 per family member
c.       75% premium borne by family
d.      Implemented all over India
Answer. (A) Applies to BPL only

16.  HIV sentinel surveillance used to calculate
a.       High risk
b.      Prevalence
c.       Trend finding
d.      All of the above
Answer. (d) All of the above 

17.  Disease with low prevalence, high incidence, true is :
a.       Highly curable / fatal
b.      Not curable/ not fatal
c.       Incidence and prevalence unrelated to each other
d.      Calculation of incidence or prevalence is incorrect
Answer. A. highly curable / fatal

18  200 population, (range 70-90) at 1 SD how many people would be included
a.       134
b.      140
c.       150
d.      190
Answer. A. 134

19.  Roll back malaria all except
a.       Insecticide nets
b.      Strengthening health system
c.       Develop new insecticide
d.      Training health workers          
Answer. NONE??

20  Highest mean lowest mode
a.       Positive skewing
b.      Negative skewing
c.       Normal           
d.      Symmetrical
Answer. a. positive skewing

20.  True about OPV all except
a.       We get quick immune response
b.      It is a live vaccine
c.       It is used in epidemic
d.      Maternal antibody interfere with immune response
Answer: (d) Maternal antibody interfere with immune response

21                      If the prevalence is very low as compared to the incidence for a disease. It implies
a.       Disease is very fatal and /or easily curable
b.      Disease is non fatal
c.       Calculation of prevalence and incidence is wrong
d.      Nothing can be said as they are independent
Answer: (a) disease in very fatal and /or easily curable 

No comments:

Post a Comment

share questions discuss answers

HTML Comment Box is loading comments...